Greit å vite

Viktig informasjon

Å reise kan være ren idyll – men det kan også være krevende for den som ikke planlegger skikkelig. Her finner du en oversikt med begreper og forklaringer som er greit å vite om før du skal reise.

ESTA (Reiser til USA)

Som norsk statsborger kan du reise uten visum til USA, så lenge du ikke skal være i landet mer enn 3 måneder. Men alle uten visum må registrere seg på nett i den amerikanske ESTA-databasen (Electronic System for Travel Authorization). Dette må gjøres minimum 72 timer før avreise. Søker du ESTA for sent vil du trolig bli nektet ombordstigning på fly. Registreringen koster USD 14 per person, så ha et betalingskort klart når du søker.

Europeisk helsetrygdkort

Dersom du skal reise til et EØS-land eller Sveits, anbefaler vi at du har med deg Europeisk helsetrygdkort på turen. Kortet dokumenterer at du har rett til dekning av helsehjelp på lik linje med statsborgere i oppholdslandet. Kortet er kun gyldig i 3 år, så du må huske på å bestille et nytt kort når gyldigheten har utløpt. Du kan bestille helsetrygdkort på helsenorge.no.

Gruppereiser

Hos Portal Travel defineres gruppereiser som reiser hvor 10 eller flere personer reiser sammen i en gruppe med samme reiserute. Les mer om våre gruppereiser her.

Pass

Ta alltid med deg pass når du reiser utenlands. Vær obs på at noen land krever at passet skal være gyldig 3 eller 6 måneder etter turens avslutning. Tapsmeldte pass regnes ikke som gyldig pass og kan bli konfiskert ved ankomst av grensekontrollen. Derfor er det en god huskeregel å alltid ha minst tre kopier av passet ditt - ett du lar ligge hjemme og to som du tar har med deg på utenlandsreisen.

Pakkereiseloven

Fra 1. juli 2018 ble det innført ny pakkereiselov i Norge. Den nye loven baserer seg på EUs pakkereisedirektiv 2015/2302. Kort forklart beskytter Pakkereiseloven deg som reiser med pakkereise. Pakkereiseloven som omfatter to typer reiser:

  • pakkereiser
  • sammensatte reisearrangementer
Reiseforsikring

Mange land har krav om reiseforsikring. En reiseforsikring dekker vanligvis skade på reisegods etter tyveri, ran, skadeverk, trafikkuhell m.m. Husk at alle reiseforsikringer er forskjellige, så det viktig å undersøke vilkårene nøye for å finne den som dekker dine behov. Mange forsikringer dekker for eksempelvis ikke tjenestereise.

Reiseforsikringen din bør minimum dekke:
• utgifter til legebehandling og syketransport til Norge
• hjemreise i tilfelle alvorlig sykdom eller dødsfall i nærmeste familie
• reisegods ved tyveri, ran, overfall osv.

Det er viktig at du er klar over at Portal Travel ikke bærer noe ansvar for skade, sykdom, tyveri o.l. i løpet av reisen.

Reisegaranti
Vi er medlem av Reisegarantifondet. For deg betyr det at du får reisegaranti på pakkereiser og sammensatte reisearrangementer. Reisegarantien gjelder ikke kjøp av kun flybilletter.
Reiseregistreing

Når du skal ut å reise anbefaler Utenriksdepartementet alltid at du registrerer reisen din, slik at du kan få tilsendt informasjon på SMS eller e-post av Utenriksdepartementet dersom en alvorlig hendelse vil oppstå. Det kan du gjøre her.

Vaksiner

Visse land krever vaksiner. Det er først og fremst destinasjonslandet som avgjør om du trenger vaksiner. Det kan derfor være nødvendig å vaksinere seg selv om du bare skal være i utlandet en langhelg. Du kan lese mer om de ulike vaksinene her. Vaksinetjenesten på helsenorge.no gir deg oversikt over hvilke vaksiner som er registrert på deg selv.

Visum

Norske statsborgere trenger visum for å besøke ca. 90 av verdens land. Visumkravet kommer an på hvor lenge du skal være i landet, og om du skal på ferie, jobbe eller, mellomlande eller være på forretningsreise. Søknadsprosessen varierer fra land til land. Mange land har innført e-visum som blir registrert på passnummeret ditt. Siden behandlingstiden kan være lang, så anbefaler vi deg å starte prosessen med å skaffe visum så tidlig som mulig.

Les også

I Skottland finnes det over 550 golfbaner å velge mellom. Det betyr at Skottland har flest baner per innbygger sammenlignet med alle andre land i verden! Hvis du vil oppleve noen av de beste golfbanene Skottland har å by på, så bør du ta en titt på golfbanene nevnt nedenfor.

Det er en ren fornøyelse å ta beina fatt i Paris. Byen har også et av de mest effektive og rimelige transportsystemene i verden, noe som gjør det lett å komme seg rundt. Kollektivtransporten i Paris drives av RATP.

Mallorcas største hovedattraksjon har lenge vært øyas storslåtte kystlinje og finkornede sandstrender. Men det er mer å oppleve på Mallorca enn bare late dager på badehåndkleet. Strekk på beina og sjekk ut disse stedene.