pil tilbake

10 severdigheter du bør se på Mallorca

Mallorcas største hovedattraksjon har lenge vært øyas storslåtte kystlinje og finkornede sandstrender. Men det er mer å oppleve på Mallorca enn bare late dager.

1. La Seu: Palma-katedralen

Katedralen i Palma er en imponerende konstruksjon i gotisk stil, og er den eneste katedralen i verden som vender mot Mekka. Ifølge historien var det kong Jakob I av Aragón som igangsatte byggingen så tidlig som år 1230. Offisielt begynte arbeidet med katedralen i 1306 og pågår fortsatt den dag i dag.

Du kan utforske terrassene og nyte utsikten over havnen fra mai til oktober. Husk å bestille billetter i forkant. Billettene koster omtrent €12 per person.

2. Castell de Bellver

Castell de Bellver er blant verdens mest iøynefallende festninger, og ligger like i nærheten av Palma. Festningen ligger idyllisk til med utsikt over Palma Bay og ble benyttet som tilholdssted for kongelige om sommeren. Stedet bærer på mye spennende historie da festningen også ble brukt som fengsel. I dag eies den 700 år gamle festningen og er i dag et lokalhistorisk museum, og ligger idyllisk til med utsikt over Palma Bay.

Du kommer deg til festningen med leiebil, taxi eller 50-bussen. Når du først er her, så anbefaler vi deg å gå innom Hostal Corona for å nyte en god middelhavslunsj på den vakre hageterrassen.

3. Fundació Miró Mallorca

Kunstneren Joan Miró holdt til i Cala Major fra 1956 til 1983. Atelieret og hjemmet hans ble overført til det offentlige etter hans død og omgjort til et kunstmuseum. Taxi, leiebil og buss (EMT 3, 20 eller 46) er gode transportalternativer til denne severdigheten. Museet gir et unikt innblikk i den kreative prosessen til Joan Miró gjennom en omfattende samling på over 6000 verk som han donerte i sitt testament. Du finner også kunstverk fra andre internasjonale kunstnere på museet.

4. La Granja-museet

Dette godset ligger vakkert til ved en naturlig kilde. Grev Nuño Sanz donerte denne herregården til Sisterciensermunkene i år 1239m og siden siden 1447 har det vært en privat eiendom. Besøkende kan oppleve Mallorcanske tradisjoner som broderi og veving. Du kan også få smake på lokale oster, pølser og fikenkaker. Det er enklest å komme seg til La Granja med leiebil eller turbuss.

5. Valldemossa

Enkelte vil hevde at turismen i Mallorca startet i fjellbyen Valldemossa da komponisten Frédéric Chopin leide noen rom i et kloster sammen med sin kjæreste George Sand. Det ugifte paret skal ha blitt utstøtt av lokalbefolkningen. Sand skrev senere boken A Winter in Majorca, hvor hun beskriver det miserable oppholdet. Til tross for det ufordelaktige bildet som ble skissert av befolkningen, er Mallorcanere likevel stolte av sin tilknytning til Chopin og Sand.

Denne gamle byen ligger i fjellsiden og er omgitt av steinmurer og jordbruk. Byen ble grunnlagt for over 1000 år siden av maurerne, og selve navnet kommer fra den første eieren av landområdet, Muza. Du finner flere sjarmerende butikker som selger diverse varer her. Ikke gå glipp av de sjarmerende butikkene som selger unike håndverk. De alene er verdt et besøk!

6. Sóller

Sóller er omfavnet av Tramuntana-fjellene på nordvestkysten, og er kanskje mest kjent for sine sitron- og appelsinlunder. Så det er ikke uten grunn at landsbyen ofte blir omtalt som hjertet til den gylne dalen. På slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet eksporterte lokalbefolkningen appelsiner, olivenolje og tekstiler til Frankrike gjennom Sóllers travle havn. Du kan også nå de idylliske nabolandsbyene Fornalutx og Biniaraix kan nå til fots fra torget Plaça de Constitució.

7. Monestir de Nostra Senyora de Lluc

Nostra Senyora-klosteret i Luc er Mallorcas religiøse senter og har vært et kjent pilegrimsmål i over 800 år. Hovedattraksjonen er et liten statue av jomfruen av Montserrat (La Moreneta). Ifølge historien ble statuen funnet av en lokal gjetergutt som tok den til en munk ved klosteret. Statuen ble senere forsøkt flyttet inn i kirken, men hver gang tok den seg på mystisk vis tilbake til klosteret. Til slutt ble det bygget et eget kapell for å huse statuen som nå blir besøkt av tusenvis av pilegrimer hvert år.

8. Península de Formentor

Nordøst på øya kommer du til Kapp Formentor hvor de høyreiste klippene stuper ned i havet og innbyr til en fantastisk utsikt og sandstrender. De bratte klippene når så høyt som 330 meter over havet på det høyeste, hvor stigningen enkelte steder er så mye som 45 grader. En anbefalt kjøretur er å reise fra Port de Pollença til Kapp Formentor langs kysten, men vær obs på krappe svinger og smale veier. Det lønner seg å starte turen tidlig på dagen eller på kvelden for å unngå den verste trafikken. Ytterst på odden finner du et fyrtårn hvor du kan kjøpe snacks og drikke. Vi anbefaler å ikke parkere for nærme fyrtårnet, ettersom det ofte gjør det vanskeligere å få plass både på vei inn og ut.

9. Gamlebyen Alcúdia

Når du først er på nordøst-kysten, så bør du også ta deg turen innom byen Alcúdia som ligger vakkert til på en liten halvøy mellom Alcudia-bukten og Pollensa-bukten. Til tross for at byen er mest kjent som den ultimate familiedestinasjonen blant nordmenn, er Alcúdia først å fremst en by med pulserende og bevart historie som er fortsatt kan oppleves.

Historikere hevder det har levd mennesker her helt siden bronsealderen. Ifølge historiebøker var byen opprinnelig en fønikisk bosetning og var hovedstaden i tiden da romerne kontrollerte øya. Senere ble byen ødelagt av vandalene, men ble i ettertid gjenoppbygd av maurerne. Den gamle bydelen har fortsatt en bymur fra det 1300-tallet som ble bygget for å beskytte mot pirater. På innsiden av bymurene finner du travle torg, små restauranter og sjarmerende butikker.

10. Dragegrottene

På østsiden av øya finner du Dragegrottene, eller Cuevas del Drach som de heter på spansk. Navnet “Drac” kommer fra det katalanske ordet for «drage». Disse kalksteinsgrottene ble oppdaget i antikken og ble først kartlagt av den franske geologen Edouard Martel i 1896. Gruvene har siden blitt en av Mallorcas største attraksjoner for både lokalbefolkningen og turister.

Du tar deg inn og nedover i grottesystemet ved gå langs den innhulte stien. Det tar en god halvtime før du kommer frem til innsjøene, så vi anbefaler at du tar med deg gode tursko. På turen får du se opplyste fjellformasjoner og innsjøer tryller frem fantastiske bilder. Som regel blir man nødt til å vente en liten stund før omvisningene begynner, men heldigvis ligger det en flott hage ved inngangen med oliventrær, fikentrær, fioler og hibicus-busker. Nydelige påfugler streifer også fritt rundt i hagen. Du kan også se utrolige kalksteinformasjoner i ulike motiver, hvor en av formasjonene ligner på en drage.

Skrevet av

Nils Sverre Ingebretsen

Bli med oss på reise!

Kjenne på reisegleden? Se reisene våre eller kontakt oss.