pil tilbake

Fantastiske Færøyene

Færøyene er et annerledes og unikt reisemål Å komme hit har vært på min ønskeliste lenge.

Færøyene er en øygruppe bestående av 18 øyer midt i Atlanterhavet. Å komme hit har vært på min ønskeliste lenge. Så da det endelig åpnet seg en mulighet, så var forventingene skyhøye. Og jeg ble absolutt ikke skuffet. For en destinasjon - og for en ubeskrivelig vakker natur.

Øygruppen ble skapt av vulkansk aktivitet som en del av en opptil 4 000 meter høy rygg som strakte seg fra Grønland til Irand og Skottland.

Av den avkjølte lavaen dannet den typiske færøyske seg som gjentatte ganger ble krysset av tynne fra askeregn. I en vulkansk pause fantes det tropisk vegetasjon, herunder store trær, på Færøyene, noeviser. Gjennom erosjon forsvant det meste at platået. Det som ble igjen av ryggen var øyene.

Istiden formet restene av platået, Færøyene, i dagens karakteristiske daler i sydøstlig-nordvestlig retning. Mange av dalene ble fylt med vann og dannet dagens færøyske fjorder. Det myke tufflaget lå eksponert for bølgeslag og det tøffe klimaet og ble med tiden vasket bort og etterlot den sterkere basalten. Slik oppsto de typiske trappestrukturene i innlandet og de voldsomme klippene og kystlandskapet vest og nord på øygruppen

Færøyene har eget flagg, men er per i dag tilhørende Danmark. Menneskene her er utrolig hyggelige og har et behagelig lynne. Alt går liksom litt roligere på Færøyene. De fleste på Færøyene snakker både dansk og færøysk. Så de aller fleste steder kan man fint kommunisere på skandinavisk.

Det er enkelt å komme seg til Færøyene fra Norge. Både SAS og Atlantic Airways har direktefly fra Oslo flere ganger i uken. I tillegg flyr Widerøe direkte fra Bergen. Ellers er det enda flere muligheter om man flyr via København.

De aller fleste som reiser til Færøyene velger å bosette seg i hovedstaden Torshavn som er ca. 45 minutters kjøring fra flyplassen. I Torshavn finner man flere hoteller å velge mellom og et sentrum med butikker, barer og restauranter.

Det er enkelt å komme seg rundt til de forskjellige øyene med bil. Færøyene har jobbet mye med infrastruktur de siste årene, og det er laget flere nye undersjøiske tuneller mellom de største øyene. På Færøyene finner du til og med den eneste rundkjøringen under havet. Der hvor det ikke finnes tunell, så går det ferje mellom øyene.

Færøyene ligger midt i Golfstrømmen, så havet holder en jevn temperatur på 7 grader hele året. Da jeg var her i slutten av april, så fikk jeg egentlig oppleve alle årstider med både sol, regn, vind, snø, sludd og hagl.

Det finnes et hav av aktiviteter å oppleve her, og noe som passer for enhver smak. Om du bare ønsker å nyte den fantastiske naturen, så er det massvis av løyper for å dra på vandretur. Du kan bli med båter for å fiske elle se på det fantastisk fuglelivet. Om du derimot ønsker litt mer action og spenning, så finnes det blant annet rib-kjøring, rapellering ned de bratte fjellsidene, zip-line og mye mer.

Landskapet er unikt med bratte klipper og gresskledde fjellsider. Uansett hvor man drar, så er det sauer i de gresskledde fjellsidene. Færøyene er beiteplass for 70 000 sauer, og dette er en en stor del av livsgrunnlaget til folkene som bor her i tillegg til fiske og turisme. Derfor er det mye fårekjøtt og fisk som serveres på Færøyene.

I tillegg kan det nevnes at de er gode på øl på Færøyene. Det finnes flere bryggerier man kan besøke og kombinere ølsmaking med mat både til lunsj og middag. Et annet tips kan også være å bli med på en såkalt "Beer and Walk Tour" Da får man prøve masse lokalt øl i kombinasjon med gode historier fra herlige guider.

James Bond filmen "No time to die" har spilt inn den kjente scenen hvor James Bond dør på Kalsoy på Færøyene. Jeg var så heldig at jeg fikk være med med på en heldagsutflukt til Kalsoy og og fyret i Trøllanes hvor innspilling ble gjort. Og for en fantastisk tur det var.

Jeg ble hentet på hotellet kl. 08.30 på morgenen. Vi kjørte buss til Klaksvik hvor vi ble ikledd varmedresser og redningsvester for å kjøre over til Kalsoy med rib - i ekte James Bond stil. På andre siden ble vi hentet av nok en buss og kjørt til Trøllanes. Der møtte vi bonden som eier gården og stedet hvor fyret er. Herfra vandret vi i nydelig natur opp til fyret. (ca 2 km gåtur). Det var kuppert, men en virkelig nydelig tur i et fantastisk landskap. Og da vi kom på toppen, så var det absolutt verdt turen. Utsikten var helt ubeskrivelig, og det føltes som om man var på verdens ende. Fyret er plassert helt ytterst på en gresskledd slette. Og herfra stuper klippene bratt ned i det brusende havet. Utsikten var til å miste pusten av.

Bonden hadde selv satt opp en gravstein til ære for James Bond, siden det var her han døde i den kjente filmen.

Etter besøket på fyret kjørte vi tilbake mot Klaksvik og stoppet i Mikladalur hvor vi fikk se statuen av den berømte "Kòpakonan", Selkvinnen. Statuen ble reist i 2014, og har bakgrunn i en av de mest kjente legendene/eventyrene fra Færøyene. Hele historien kan man lese her

Alt i alt en fantastisk dag hvor jeg fikk oppleve så mye og sett noe av det Færøyene har å by på.

Som konklusjon kan jeg si at Færøyene absolutt levde opp til forventningene. Det er en fantastisk plass å reise til, og jeg kommer garantert tilbake. Naturen er til å miste pusten av og lokalbefolkningen er inkluderende og hyggelige. Man føler seg virkelig velkommen hit.

Jeg mener at dette er et perfekt reisemål for f.eks. en firmatur. Ta med deg de ansatte, og gi dem en opplevelse for livet. Torshavn er en liten plass som sørger for at alle er sammen hele tiden og ikke kommer bort fra hverandre.

Det er masse gøye aktiviteter for teambuilding kombinert med god mat og drikke.

Ta kontakt med oss i Portal Travel, så skreddersyr vi et opplegg som passer perfekt for akkurat dere.


Takk for meg Færøyene - Jeg kommer garantert tilbake! 

Kilder: 

Wikipedia

faroeislands.fo

visitfaroeislands.com

Skrevet av

Lillian Isaksen

Bli med oss på reise!

Kjenne på reisegleden? Se reisene våre eller kontakt oss.