pil tilbake

Fantastiske Malta

Høsten er uten tvil min favorittårstid å dra til sydligere strøk. Fra midten av august og ut oktober.

Høsten er uten tvil min favorittårstid å dra til sydligere strøk. Fra midten av august og ut oktober. Det er når sommersola har varmet opp sjøen til passe lunk, kveldene er enda kjole med bare skuldre og den største turismen har lagt seg. Man kan droppe innom for et kaldt glass drikke uten kø og kelneren på favorittstedet har tid til å tøyse og tulle.

Malta er et slikt sted.

I slutten av oktober hadde vi i Portal Travel chartret et fly som tok oss direkte fra Kjevik til Luqa, flyplassen på Malta. Med oss hadde vi en gruppe på 140 personer. Vi forlot et regnfullt Norge og landet på øya gode 3 timer senere til det som kan betegnes som en smeigedag på Sørlandet. Nå skal jeg ikke fortelle fra A-Å om hva dagene våre gikk til, men noen gode tips skal du få med deg om du vurderer å dra til denne middelhavsøya. Å reise rundt på Malta tar 20. minutt sa vår kontaktperson da vi skulle kjøre fra flyplassen til hotellet, og det fikk hun rette i. Fra Valletta til St. Julian, fra St. Julian til Mdina osv. Alt tok 20. minutt.

Bruk UBER for å komme deg fra A-B. Dette er uten tvil effektivt, og på enkelte reiser betalte vi under halvparten av prisen det kostet med «vanlig» taxi.

Bor du i en av byene utenfor Valletta bør man ta en tur inn til hovedstaden. Her kan du oppleve trange gater som snirkler seg opp og ned, som om ei bølge har laget formen på dem. Upper Barrakka gardens er en gammel offentlig hage med panorama utsikt over innseilingen til byen. Det er et populært sted for å få tatt et fint Instagram bilde.

En tur man bør prioritere er å dra til Mdina. Dette er den gamle hovedstaden på øya, og blir derfor kalt «Gamlebyen» Denne middelalderbyen ligger på en høyde og ryktene sier at man kan se 70% av øyen på en godværs dag. Stedet opplevdes som en krysning av Kardemomme by og Gallia, i Asterix og Obelix filmene.  Inne i denne lille landsbyen er det et museum med blant annet en underjordisk kjeller og et helt fantastisk kapell ved navn St. Agatha.

Mat og drikke er generelt sett billigere enn i Norge. Maten er en fusjon mellom engelsk, spansk og det italienske kjøkkenet. Sjømat av alle salg er naturligvis å finne på de fleste restauranter. Malta brygger også sin egen vin. Jeg fikk smake på en rød fra vingården Marsovin. Min uvitenhet om at Malta laget vin gjorde nok til at jeg ble utrolig positivt overrasket over denne.

Det absolutt vakreste med øya, i mine øyne, er ikke selve øya, men sjøen rundt. Noen syns kanskje det er en nedtur at det ikke er flotte milevislange sandstrender her, slik man opplever på mange reisemål ved Middelhavet. Det er selvsagt smak og behag, men på en voksentur som dette, var det befriende med klipper, krystallklart vann og badetemperaturer på godt opp på tyve-tallet. Det var få barn, flagrende badeleker eller strandselgere som ropte «melåna melåååånas»

Når det kommer til mitt siste tips så er det en typisk turist attraksjon. Det er «The Blue Lagoon» eller den blå lagunen på norsk. Denne ligger på denne lille øya Comino rett nord for Malta. Her må man booke seg inn på en turistbåt som koster fra Kr 450,- avhengig av hva man ønsker inkludert av vann, håndklær etc. Her er det så vakkert at man kan ikke forklare det sa en av de vi hadde med oss på turen. Så et sted man bare må oppleve.

Dette var mitt første besøk på øya, men forhåpentligvis ikke siste. Deilig temperatur, hyggelige mennesker og korte avstander. Et sted som er vanskelig å sammenligne med noe annet sted jeg har vært før. Malta er et sted det tar noen timer å komme til om man skal på en familie ferie, men er man der en uke så er det absolutt verd det. Ønsker du å reise hit med bedriften du jobber i, så kan vi se på mulighetene for å chartre et fly til dere også.

Skrevet av

Aina Bøe

Bli med oss på reise!

Kjenne på reisegleden? Se reisene våre eller kontakt oss.