pil tilbake

Hvordan komme seg rundt i Paris

Det er en ren fornøyelse å ta beina fatt i Paris. Byen har også et av de mest effektive transportsystemene i verden, så det er lett å komme seg rundt.

Det er en ren fornøyelse å ta beina fatt i Paris. Byen har også et av de mest effektive og rimelige transportsystemene i verden, noe som gjør det lett å komme seg rundt. Kollektivtransporten i Paris drives av RATP.

Her er noen ulike transportmuligheter i Paris:

RER-tog

RER er et regionalt hurtigtog som kjører mellom sentrum og utkanten av Paris. Ikke bland metro-togene med RER. RER har bare fem linjer (A, B, C, D og E) og stopper ved færre stasjoner enn metroen. Dette gjør RER til et raskt og oversiktlig alternativ, og anbefales hvis du for eksempelvis skal til/fra Versailles slott, Disneyland eller flyplassen. Metrobilletter er kun gyldige på RER-tog i sone 1. Hvis du skal reise utenfor denne sonen, så må du kjøpe en egen RER-billett.

Metro

Metro-systemet er et billig og effektivt alternativ for deg som liker å komme deg rundt i byen. Du trenger sjeldent å gå mer enn 500 meter i Paris for å finne en Metro-stasjon. Alle linjene er organisert etter et tall og en farge. Tallene og fargene gjør det enklere å bruke kartene for å finne ut hvor de forskjellige linjene går og hvor man kan bytte t-banetog. Likevel kan det være lurt å være obs på at t-banen kan til tider være folksomt.

Buss

De fleste bussene går mellom kl. 06.30 og kl. 20.30, men det går også noen busser frem til kl. 00.30. Eller så finnes det også nattbusser (Noctilien-busser) hver time mellom Chatelet og hovedporten til Paris. Metro-billetter er gyldige i sone 1 og 2, men du kan ikke bytte mellom buss og metro på samme billett. Du kan kjøpe billett fra busssjåføren, men dette frarådes, ettersom det er dyrere enn å kjøpe fra automater. Billetter til nattbussen kan kun kjøpes på selve bussen.

Taxi

Paris er full av drosjer. Den beste måten å finne en taxi på er å ta turen til en av de 470 taxiholdeplassene, eller be hotellet eller restauranten din om å ringe etter en. Noen drosjeselskaper godtar bestillinger via telefon eller nett (for eksempel Taxi G7), selv om de koster litt mer siden du også betaler for tiden det tar før de kommer til deg. Taxisjåfører skal ikke plukke opp passasjerer innen 50 meter fra en holdeplass. Derfor lønner det seg ofte å gå til nærmeste drosjeholdeplass og stille seg i kø. Mange sjåfører tar ikke mer enn tre personer for å unngå passasjerer i forsetet. Generelt så er billettprisene rimelige, men det koster mer for bagasje. Uber er ofte et billigere alternativ, spesielt hvis man har mye bagasje.

Elvebåt

Batobus-elvebåter går hele året på Seine-elven. Båtene går daglig hvert 20.-25. minutt  fra kl. 10 til 21.30 (til kl. 19 om vinteren). Du kan velge mellom 24-dags og 48-dagers billetter (det er ikke mulig å kjøpe enkeltbilletter). Hele rundturen tar omtrent 2 timer, men du også gå om bord og gå på land på alle ni stoppene. Dette er en avslappende og effektiv måte for å komme seg til byens største severdigheter.

De ni stoppene er nemlig rett i nærheten av:

  • Jardin des plantes (botanisk og zoologisk hage)
  • Hôtel de ville (hovedstadens rådhus)
  • Louvre-museet
  • Place de la Concorde (palass)
  • Eiffeltårnet
  • Invalides (større område med museer og monumenter)
  • Musée d’Orsay (museum)
  • Saint-Germain-des-Prés (større område)
  • Notre Dame (katedral)

Sykkel

Paris jobber stadig med å gjøre byen mer sykkelvennlig, og i dag har de offentlige bysyklene eller velib’ blitt en viktig del av det parisiske livet. De er også et populært alternativ for turister som ønsker å utforske byen. Paris introduserte Vélib-systemet allerede i 2007, men sykkelbyen har utviklet seg betydelig siden den gang. De har hatt en stor økning i antall sykkelfelt og har i dag mer enn 1800 utleiestasjoner over hele byen. Dette gjør det gøy å være syklist i Paris! Du velger selv om du vil ha en el-sykkel eller en vanlig bysykkel.

For å leie en Vélib-sykkel, må du laste ned appen på smarttelefonen din. Når du har lastet ned appen, må du opprette en brukerkonto. Deretter kan du velge mellom ulike betalingsplaner for korttids- og langtidsleie. Betalingen gjøres gjennom appen. Når har betalt for leie av sykkelen, mottar du en aktiveringskode og en PIN-kode. Disse to kodene trenger du for å kunne hente en sykkel.

Billetter og reisekort

Billetter kan kjøpes hos t-banestasjonene, bussterminaler, bussjåfør, kiosker og bokhandlere. For å spare penger, kan du kjøpe klippekort med 10 turer som kan brukes på metroen, busser og RER-tog (kun sone 1). Billettene må stemples når du går ombord på t-banen eller bussen, og du må ha billetten på deg gjennom hele reisen. Passasjerer som ikke har gyldig billett kan risikere å bøtelagt. Hvis du har tenkt til å bli i Paris i noen dager så kan periodekortene Navigo Découverte eller Paris Visite være gode alternativ.

Skrevet av

Lillian Isaksen

Bli med oss på reise!

Kjenne på reisegleden? Se reisene våre eller kontakt oss.