pil tilbake

Milano - Min by

Med sin nydelige arkitektur, kunst, mote, fotball, opera og deilig italiensk mat er det ingen grunn til å ikke turen til Milano.

Med sin nydelige arkitektur, kunst, mote, fotball, opera og deilig italiensk mat er det ingen grunn til å ikke turen til Milano.

Milano er Italias finans- og motehovedstad, og er kanskje ikke like kjent som de andre italienske byene, men byen er verdt å besøke da den har sin egen sjarm.

For å komme til Milano fra Kjevik så kan man enten fly med KLM via Amsterdam til Milano eller via Oslo med Norwegian eller SAS.

Som resten av Italia har byen en utrolig flott arkitektur, og for de som liker arkitektur skiller disse bygningene seg ut i mengden: Il Duomo (domkirken, gotisk stil), Galleria Vittorio Emanuele II, L’Arco della pace, Stazione Centrale og Castello Sforzesco.

(GalleriaVittorio Emanuele II, photo: Federico Di Dio)

Brera området er uten tvil et must for livsnyteren og mitt favorittområde.. Her finner man trange gater, koselige små kaffer og restauranter, flott arkitektur og kunstgallerier. På kunstmuseet Pinacoteca di Brera, finner man malerier av kjente kunstnere som Bellini og Caravaggio.

For alle historikere og kunstelskere er et besøk til kirken Santa Maria delle Grazie ikke til å gå glipp av. Det er her det verdens berømte veggmaleriet «nattverden» av Leonardo Da Vinci befinner seg.

Castello sforzesco er også et av mine favorittområder i Milano. Her finner man kunstmuseer og en stor park hvor man kan nyte en deilig piknik og bare slappe av. En annen kjent park er Parco Sempione. Her finner man monumentet «Arco della pace» (triumfbue). Parken er midt imellom Castello sforzesco og arco della pace.

Operaen Teatro alla Scala eller La scala som den også blir kalt er et must for alle som liker klassisk musikk. Her finnes det et museum, og det finnes til og med et eldrehjem for pensjonerte operasangere.

Det er lett å ta seg rundt i Milano da byen har en velfungerende t-bane og trikkesystem. Noe som gjør det lettere når man skal på shopping. Milano er nemlig en shopping mekka uten like.  Mine favoritt shoppinggater er Via Torino og Corso Buenos Aires. På enden av Corso Buenos Aires (mot metrostoppet Loreto) finner man min favoritt piazza, en liten søt piazza, som heter «Piazza Argentina». Her kan man ta seg ta seg en hvilepause etter shoppingen med noe godt å spise og drikke.

(Navigli, Photo: Szymon Fischer

Hvis man derimot er en beundrer av de store kjente motehusene som Gucci, Armani, Versace, Prada og Fendi er det gatene Via Monte Napoleone, Corso Venezia, Via Mnazoni, Via Sant’Andrea og Via della Spiga som gjelder. Gatene er uansett verdt et besøk for å få et innblikk i de rikes verden og for å kikke på den flotte arkitekturen. Her kan man også ofte se Ferrari og Lamborghini som en del av bybildet.

Mangiare.. man kan ikke reise til Italia uten å spise, og som likhet med de andre italienske regionene har Milano og regionen Lombardia sine egne spesialiteter. Her er noen av mine favoritter: Risotto Milanese, Costoletta Milanese og Ossobuco alla milanese.

For å ta en aperitivo (mellom 18.00 og 20.00) eller for å gå ut og spise anbefaler jeg områdene Navigli, Corso Como og Moscova. Et besøk på restauranten/baren 10 Corso Como er et must.

Sist, men ikke minst så kan man ikke reise til Milano uten å gå på en fotballkamp. San Siro eller Giuseppe Meazza som den også blir kalt deles av fotballagene Milan og Inter (man sier bare Inter). De spiller hjemme annenhver helg – noe som betyr at det er kamp her nesten hver lørdag eller søndag. Stadionet er den største i Italia og tar over 75 000 tilskuere. Før og etter kampen kan man kjøpe mat og drikke fra en av de mange matvognene. De italienske supporterne er høylytte, og det blir ofte kastet ting på banen. En opplevelse som anbefales er å stå sammen med den hardbarka fansen på et av hjørnene «La curva». På nordsiden hvis man er på en Inter-kamp og sørsiden hvis man er på en Milan-kamp.

Skrevet av

Madeleine Christiansen

Bli med oss på reise!

Kjenne på reisegleden? Se reisene våre eller kontakt oss.