pil tilbake

Oppdag Rwanda

Skjærtorsdag 14.april 2022 sto to spente 18 åringer i ventehallen på Gardermoen. De skulle nå begi seg ut på en reise få jevnaldrende kunne tenke seg.

La oss spole litt tilbake i tid,  nærmere bestemt 1994.  Hva slags land var egentlig Rwanda? Hva slags plass var det egentlig å reise til?  For kun 28 år siden var verden vitne til et av historiens verste folkemord, da nesten 1 million tutsier ble slaktet på brutalt hvis med macheter og øks på bare 3 måneder. Naboer som dreper naboer, venner som dreper venner og familier som dreper hverandre. Alt dette kun på grunn av lengden på nesen og fargetonen på huden. Menneskeheten hadde aldri vært borte i et større blodbad og humanitær krise. Dette lille landet midt sentral-Afrika, skvist mellom Kongo og Tanzania, Uganda i nord og Burundi i sør hadde ingen framtid, det var fortapt.

Så hvorfor i all verden reiser to 18 åringer egentlig hit?

Flyturen som lå foran oss var ganske unik, 5 passasjerer om bord inkludert oss. Ingen sikkerhets instrukser, intet synlig kabinpersonale, slitte seter og et gammelt bråkete fly. Vi skjønte fort at det bare var å legge seg ned på tvers av setene å sove. Dette er Afrika, ikke Norge.
Etter lite søvn den natta våknet vi opp til en utsikt så mektig at man blir religiøs av det. Vi gikk av flyet, testet oss for Covid-19 på Kigali International Airport før sjåføren vår hentet oss og kjørte oss til hotellet. Denne turen ga et stort inntrykk på hvor annerledes Afrika egentlig var.

I dag er Rwanda et ganske annerledes land en hva det var for bare 30 år siden. Økonomien blomstrer og landet kalles ofte for Afrikas Singapore. Det har blitt en slags business hub. Bedrifter og selskaper fra hele kontinentet etablerer seg her. Folkemordet er for lengst glemt. Folk har tilgitt hverandre, Rwanda er faktisk kåret til det tryggeste landet i hele Afrika. Ordene «Hutu» og «Tutsi» finnes ikke lenger her. Det er kun Rwandere. Man følte seg aldri utrygg. Om man tuslet i slummen eller gikk hjem fra byen på kveldstid hadde ingen betydning. Hvor enn du går får du bare smil og vink. Ja du blir lagt merke til! Folk stirrer, men aldri føler du deg ubekvem.

Naturen er noe for seg selv. I Rwanda får du både tett jungel og endeløse savanner. Det beste av begge verdener i Afrika. Vi var på safari i Akagera nasjonal park og så «the big five»,  og vi var i bushen og så hvordan de levde på landsbygda. Vi spiste på fine restauranter i Kigali by og vi drakk hjemmebrygga banan øl i Muzanze landsby. Kontrastene kunne knapt vært større.

Sjåføren som vi hadde leid inn, Auguistin var omtrent høydepunktet på turen. Han fikk oss inn plasser vi ikke trodde var mulig og fortalte og utviste enorm kunnskap og kjærlighet for hjemlandet sitt. Han visste nøyaktig hvor alle dyrene i Akagera nasjonal park befant seg og hvordan man skulle lokke dem fram. Siste dagen før vi skulle returnere til kalde Norge ønsket Augustin og ta oss med til landsbyen sin, der han hadde vokst opp. Det var en opplevelse vi aldri vil glemme. Vi ble tatt imot med trommer, dansing og sang. Vi ble kledd opp i høvding antrekk og fikk høre lokal musikk og ikke minst delta i et bryllup. Gjestfriheten og den genuine gleden strålte ut av enhver av de om lag 200 innbyggerne i den lille landsbyen. Helt oppe ved grensen til Den Demokratiske Republikken Kongo.

Legg vekk fordommene, og reis til Rwanda. Reis til Afrika og utforsk verdens skjulte reisemål. Det er der de virkelige opplevelsene ligger.

Skrevet av

Isak Linnerud Hagane

Bli med oss på reise!

Kjenne på reisegleden? Se reisene våre eller kontakt oss.