pil tilbake

Svalbard, noe helt annerledes

Når man starter innflyvningen til Longyearbyen, så er man allerede bergtatt. For et landskap! Som en ørken i snø og is!

Når flyet lander på Longyearbyen flyplass, så er det som å lande midt i et postkort. Flotte snøkledde fjell og en helt annerledes natur. Det er som om noen bare har lagt en rullebane midt i landskapet, og det er vel heller ikke så langt unna sannheten.

Vi er i slutten av mars, og våren har så vidt gjort sitt inntog hjemme. Men på Svalbard er det langt i fra vår enda. Her er det fremdeles snø og iskaldt. Vi lander i strålende sol og 25 minusgrader.

Den obligatoriske utstoppa isbjørnen står og venter ved bagasjebåndet. Longyearbyen flyplass er en liten flyplass med bare noen få avganger hver dag. Det er enkelt å komme seg litt Svalbard fra de fleste steder i Norge. Både SAS og Norwegian har direktefly fra Oslo neste daglig. Selv om Svalbard hører til Norge, så må man likevel ha pass for å reise hit. Det skyldes at Svalbard ikke er medlem i Schengen. Flyene mellomlander i Tromsø hvor det er passkontroll før man flyr til Svalbard.

Fra flyplassen tar det kun 15-20 minutter med buss til Longyearbyen sentrum. Longyearbyen er noe helt annet enn alle andre byer jeg har vært i. I denne lille byen er det mennesker fra over 50 forskjellige nasjoner som har bosatt seg. Menneskene på de snøkledde gatene er innpakket i varme klær, lue og polvotter.

I Longyearbyen finnes det et lite kjøpesenter med noen få butikker, et vinmonopol (Nordpolet) og en matbutikk (Coop). Det finnes ikke moms og avgifter på Svalbard, så prisnivået på alkohol og tobakk er veldig lavt i forhold til resten av Norge. Det finnes mange gode restauranter i Longyearbyen, som er kjent for gode matopplevelser og god vin. En av mine favoritter var Funktionærmessen, «Funken», som ligger litt oppi høyden med en fin utsikt over Longyearbyen. Flott restaurant med fantastisk mat

Det er utrolig mye å oppleve på Svalbard. Aktiviteter for absolutt alle; Snøscooter, gruvetur, grottetur med beltevogn, hundeslede osv. Det er også stor sjans for å oppleve Nordlyset. Jeg var så heldig at jeg fikk bli med på en heldags snøscootersafari til Tempelfjorden hvor vi besøkte Fredheim, fangststasjonen til den legendariske fangstmannen Hilmar Nøis, som hadde 38 overvintringer på Svalbard.

Vi ble hentet på hotellet og kjørt til lokalene til Svalbard Adventures hvor vi ble kledd opp i kjøredress, varme sko, votter, bacclava og kjørebriller. Vi ble pakket inn fra topp til tå for å unngå frostskader. Den effektive temperaturen blir nærmere 40 minusgrader når man kjører snøscooter. Etter mange lag med klær, så var vi klare for tur. Og for en tur det var, i strålende sol, vindstille og 20 minusgrader. Det er som å kjøre rundt i et eventyr. Jeg håpet jo på å få se en isbjørn. Men så heldig var jeg ikke. Men den urørte og spesielle naturen jeg fikk oppleve og se… Det finnes ikke ord for å beskrive hvor vakkert det var. Da jeg så på alle bildene jeg hadde tatt i ettertid, så var jeg nesten skuffet. For man klarer ikke å få fram på bildene hvor vakkert det egentlig er. Det må oppleves.

Dagen etter gikk turen med båt til Barentsburg. Også dette var en opplevelse utenom det vanlige. Båtturen fra Longyearbyen til Barentsburg tok cirka 3 timer. Det var helt utrolig å se den fantastiske naturen og landskapet fra sjøen. Landskapet er veldig spesielt, og det enda vakrere i strålende sol. Deler av sjøen var isfri, men noen steder måtte vi brøyte vei gjennom isflakene for å komme fram.

Da vi nærmet oss Barentsburg så vi den spesielle bebyggelsen som er veldig preget av Russland. Det er hovedsakelig russere og ukrainere som bor i Barentsburg. Og de fleste som er her er tilknyttet kulldriften i gruvene. Det er bygd opp et helt samfunn her med restaurant, skole, bar, idrettssenter og konsertlokale. Det finnes en liten butikk for turistene. Her er det mulig å få kjøpt russiske varer og flotte håndlagde suvenirer. Det var en spesiell og unik opplevelse å få oppleve dette. Den fantastiske guiden vi hadde med oss kunne mye om Svalbard, så det var veldig spennende å høre på alt hun fortalte og delte med oss. Etter åtte timer på tur, satt jeg igjen med mange inntrykk og mange nydelige bilder.

Svalbard er noe for seg selv og noe helt unikt. Aktivitetene på Svalbard er mange, og passer både for de kjempespreke og de som er litt mindre spreke. Perfekt sted for opplevelser og actionfylte

Jeg var så spent på å se denne destinasjonen etter å ha gledet meg lenge og alltid hatt lyst til å oppleve Svalbard. Og det er ingen tvil om at opplevelsen svarte til forventingen. Jeg er bergtatt, og kommer definitivt tilbake en annen gang.

Skrevet av

Lillian Isaksen

Bli med oss på reise!

Kjenne på reisegleden? Se reisene våre eller kontakt oss.